6 juni.- Gisteren zijn er Stolpersteinen geplaatst op de Neuhuysweg 1 en Leemkuil 11 .
Stolpersteine is een Duitse combinatie van de twee woorden: Stolpern (“struikelen”) en Steine (“stenen”). Het is bedoeld om het gevoel te krijgen van “belemmering, obstakel”. Niet letterlijk natuurlijk, maar wel om voorbijgangers te laten pauzeren en reflecteren.
Stolpersteine, sinds 1992 gemaakt door de kunstenaar Gunter Demnig (link) zijn messing steentjes waarmee we de slachtoffers van het nationaal-socialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken. De messing Stolpersteine worden daarvoor in de stoep geplaatst voor de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers.
Op elk messing steentje staat de naam van één slachtoffer. Daaronder staan het geboortejaar, plaats en datum van arrestatie door of namens het regime (wanneer van toepassing). En als laatste de plaats en datum waar het slachtoffer werd vermoord of is overleden.
HIER WOONDE …
Eén steen.
Eén naam.
Eén persoon.
Stolpersteine zijn gedenkstenen en nadrukkelijk geen grafstenen. Ze helpen ons om na te denken over het lot van slachtoffers rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze brengen hen opnieuw bijeen, als nagedachtenis aan de gezinnen die plotseling uit elkaar werden gerukt onder het nationaal-socialisme.
Zoon Philip onthult de Stolpersteine aan de Leemkuil 11
Op de foto Ed Spetter, één van de initiatiefnemers van het comité Stolpersteinen Laren-Blaricum