6 jan.- Singer Laren staat van 22 januari tot en met 11 mei 2025 in het teken van een dubbeltentoonstelling waarin het werk van de bevriende Franse schilders Henri Martin (1860-1943) en Henri Le Sidaner (1862-1939) centraal staat.
De schilderijen van Martin en Le Sidaner kenmerken zich door rustieke tuinen, sfeervol gedekte tafels en idyllische landschappen. Hoewel hun werk lange tijd als zoetsappig werd afgedaan, is er tegenwoordig sprake van een hernieuwde waardering. Conservator Anne van Lienden licht toe: “Hun subtiele lichtspel en intieme onderwerpen bieden in tijden van onrust en onzekerheid juist een gevoel van troost en escapisme.”
Singer Laren is bij uitstek de plek voor deze tentoonstelling. Het museum beschikt over de grootste collectie werken van Le Sidaner buiten Frankrijk. Dit is te danken aan de vriendschap tussen de Singers en de kunstenaar.
Bijzondere vondst uit Frankrijk
Een van de hoogtepunten van de expositie is een recente vondst: op een zolder in Frankrijk werd een collectie olieverfstudies van Henri Martin ontdekt. Deze werken, die nooit eerder zijn tentoongesteld, bieden een unieke kijk in de werkwijze van de kunstenaar. De studies dienden als voorbereiding op zijn monumentale wandschilderingen voor de Franse overheid.
Ook de persoonlijke betrokkenheid van Yann Farinaux, de achterkleinzoon van Henri Le Sidaner, maakt deze tentoonstelling extra bijzonder. Hij stelde de expositie samen en heeft eerder succesvolle tentoonstellingen rond het werk van zijn overgrootvader georganiseerd.
Scenografie
Om het werk van de twee Henri’s op een eigentijdse manier te presenteren, heeft Singer Laren samengewerkt met designstudio Kiki & Joost. Hun innovatieve scenografie zorgt ervoor dat elke zaal de bezoeker meevoert naar de intieme wereld van Martin en Le Sidaner. Thema’s als verlangen, positiviteit en de menselijke verbinding staan hierbij centraal.
Reizende tentoonstelling
De expositie is niet exclusief voor Nederland. Na Singer Laren reist de tentoonstelling door naar andere prestigieuze locaties, waaronder Palais Lumière in Évian-les-Bains en museum Baron Martin in Gray.
Bron: EL Nieuws/Singer Laren