20 juli.-Achthonderd Noord-Hollanders ontvangen deze week een brief dat de politie het komende jaar extra goed op ze let, als ze aan het verkeer deelnemen. Dat hebben ze aan zichzelf te danken, want het gaat uitsluitend om verkeersdeelnemers die afgelopen jaar op z’n minst vier keer op heterdaad zijn betrapt én bekeurd.
Het gaat om een actie van de politie Noord-Holland, wat inhoudt dat de achthonderd veelplegers allemaal in het verzorgingsgebied van die eenheid wonen. Dat strekt zich uit van Texel tot Landsmeer en van Alkmaar tot Hoorn. Alleen de gemeenten in ’t Gooi, Amstelland (Aalsmeer, Uithoorn, Ouder-Amstel en Amstelveen) en Amsterdam horen bij andere eenheden.
Hoe meer verkeersovertredingen je begaat, hoe groter de kans is dat je als veroorzaker of slachtoffer bij een ongeluk betrokken raakt, stelt de politie op basis van wetenschappelijk onderzoek. De 800 Noord-Hollanders zijn dus afgelopen jaar – van juni 2023 tot en met mei 2024 – minimaal vier keer op heterdaad betrapt op een verkeersovertreding én hebben daar een bekeuring voor gekregen.
Verkeersovertredingen in breedste zin van het woord
Het gaat om verkeersovertredingen in de breedste zin van het woord: van grove snelheidsovertredingen tot fietsen zonder licht of door rood lopen. Boetes die zijn uitgeschreven door flitspalen zijn niet meegeteld, omdat een flitspaal niemand staande kan houden.
De selectie maken was een flinke administratieve klus, vertelt woordvoerder Kim Boscher aan NH. Toch heeft de politie bewust niet in kaart gebracht welke overtredingen de 800 veelplegers exact hebben begaan. “We hebben puur geselecteerd op het aantal overtredingen”, aldus Boscher.
“Als ze weer een overtreding begaan, krijgen ze geen waarschuwing, maar direct een boete”Politie
In de brief worden de ontvangers gewaarschuwd dat de politie ze door het hele land een jaar lang extra in de gaten houdt. “En als ze weer een overtreding begaan, krijgen ze geen waarschuwing, maar direct een boete.” De politie van alle Nederlanders eenheden is dus op de hoogte van de status van de veelplegers, en kan daar ook naar handelen.
Naast die waarschuwing hoopt de politie ook dat de gekozen communicatievorm – een brief die in een envelop met politielogo op de mat valt – ook effect heeft. “Dat ze onder de indruk zijn dat we ze ook thuis benaderen”, vertelt Boscher. “En hopelijk worden er dan thuis gesprekken over gevoerd, want misschien weet thuis niet iedereen dat je zoveel boetes krijgt.”
Monitoring stopt na verbetering
De politie heeft voor de selectie van de veelplegers alleen de eigen administratie gebruikt. Voor veelplegers die verbetering laten zien, en tussen 1 januari 2024 en 31 december 2024 bijvoorbeeld geen vier, maar drie boetes krijgen, stopt de monitoring.
Behalve de eenheid Noord-Holland sturen ook de politie-eenheden Limburg en Oost-Nederland dergelijke brieven aan veelplegers in het verkeer.
Bron: NH Gooi