21 dec.- Inwoners van de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek bestellen sinds de snelle groei in coronatijd nog altijd (en steeds vaker) goederen online en laten maaltijden thuis bezorgen. De bezorging gebeurt per (elektrische) fiets, brommer of bestelwagen (rijbewijs B). De vraag naar bezorgers groeit en de krappe arbeidsmarkt en lage instroomeisen maakt dat er veel mogelijkheden voor werkzoekenden zijn om als bezorger aan de slag te gaan. Dat meldt het UWV, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen.
Er zijn verschillende bezorgfuncties met ieder hun eigen baankenmerken, arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden. Zo zijn er de maaltijd- en flitsbezorgers die op (elektrische) fietsen of scooters rondrijden, de bestelbusbezorgers van supermarkten (vaak studenten) en pakketbezorgers bij logistieke dienstverleners. UWV: “Daarnaast onderscheiden we ook nog de bezorgers van elektronica/witgoed en koeriers in de zakelijke bezorgmarkt. In deze laatste en minst bekende categorie zijn vaker 50-plussers aan het werk.”
Vooral vlak na de coronaperiode steeg de vraag naar bezorgers. “In de eerste helft van 2024 zien we dat de vraag wat afneemt, maar dat lijkt in lijn met dezelfde perioden in 2022 en 2023. Toen steeg de vraag met de naderende feestdagen ook in het derde en vierde kwartaal.”
(Tekst loopt verder onder de afbeelding)
Ontwikkeling openstaande vacatures regio Gooi en Vechtstreek, 2018-heden (Bron: UWV)
Tegenover de grote vraag naar bezorgers staan steeds minder mensen met een WW-uitkering die ingezet kunnen worden als bezorger. Een aandachtspunt hierbij is dat WW-cijfers niet het volledige arbeidsaanbod laten zien. Het aanbod bestaat namelijk voor een groot deel uit scholieren en studenten die op zoek zijn naar een bijbaan. “Daarnaast zijn er ook werkzoekenden met een bijstandsuitkering en werkzoekende zelfstandigen. Toch geeft het dalend aantal mensen met een WW-uitkering wel een indicatie van het schaarse aanbod aan werkzoekenden die willen werken als bezorger in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek”, aldus het UWV.
(Tekst loopt verder onder de afbeelding)
Ontwikkeling bezorgers met WW-uitkering in ‘t Gooi en de Vechtstreek, 2018-heden. (Bron: UWV)
Kenmerken van ‘de bezorger’
Hoewel bezorgers in alle soorten en maten te vinden zijn, vallen een aantal kenmerken op. In de groep ‘bestelwagenchauffeurs, auto- en motorkoeriers’ met een WW-uitkering, is in oktober 2024 negen op de tien personen een man. Daarnaast valt 42 procent in de leeftijdscategorie ouder dan 50 jaar. Bijna de helft (44 procent) heeft maximaal een opleiding mbo-niveau 1 afgerond. “Bezorging wordt aangemerkt als behoorlijk zwaar werk. Met name de tijdsdruk maakt het mentale aspect misschien wel even zwaar als het fysieke aspect. De drempel om het beroep van bezorger uit te kunnen oefenen, ligt in vergelijking met veel andere beroepen lager. Meestal is een rijbewijs B en een goede fysieke gesteldheid voldoende. Tot slot valt op dat de eis om Nederlands te kunnen spreken met name in de Randstad steeds vaker wordt losgelaten.”
In november 2024 werden er in de arbeidsmarktregio ‘t Gooi en de Vechtstreek 2.710 WW-uitkeringen verstrekt. Dit is een daling van 105 ten opzichte van de maand ervoor (-3,7 procent). In vergelijking met november 2023 nam het totaal aantal verstrekte WW-uitkeringen in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek toe met 14,6 procent. De stijging in geheel Nederland over dezelfde periode bedroeg 10,2 procent. De grootste sectorale stijging kwam deze maand uit de sector schoonmaak (6,3 procent), maar dat ging slechts om twee verstrekte uitkeringen. De grootste dalingen zagen we bij de detailhandel en onderwijs (beiden -12,8 procent). Het WW-percentage daalde deze maand weer naar 2,0 procent. Het WW-percentage voor geheel Nederland is 1,8 procent.
Bron: BEL Nieuws