25 aug.- Deze week vroeg ik mij af, daartoe aangezet door een website over ‘mens en dier’ of ik een antropomorfist ben. Dit naar aanleiding van Wereldhondendag, morgen de 26ste en een krantenartikel in de Telegraaf over het deze week verschenen eerste hondenvoorleesboek.
Ik kende het woord niet en vond het meer een mooie quizvraag voor ‘De slimste mens’, het favoriete televisieprogramma waar Annemarie in haar luie stoel en ik met Snoetje naast me in een holletje ver weggedoken in de bank met haar ogen gericht op het beeldscherm, iedere dag naar kijken.
Het woord komt uit het Grieks en betekent letterlijk ‘van menselijke gedaante’. (Antropos ‘mens’ en Morphe ‘uiterlijke vorm’). Er is sprake van antropomorfisme wanneer menselijke normen en waarden, emoties en eigenschappen worden toegeschreven aan dieren.
Het meest grappige voorbeeld dat ik las – apocrief of niet- was een automobilist die dacht dat de vlieg die per abuis in zijn auto meereisde naar het zuiden van Frankrijk verteerd werd door heimwee en eenzaamheid. Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik Snoetje regelmatig bestempel als brutaal of haar beschuldig van divagedrag. Ook als ik Snoetje ’s avonds naar de bench breng en haar naast Knorretje, het speelgoedbeest vanaf haar geboorte in Noord-Friesland, leg, houd ik meestal een kort gesprek met haar, terwijl ze alleen maar geïnteresseerd is in de hoeveel hartjes ‘hondensnoep’ die ik in mijn handen heb.
Zondag is Snoetje precies een jaar bij ons, een dag na 26 augustus: Wereldhondendag. In Nederland alweer voor de derde keer te houden. In de Verenigde Staten een tijdje langer. Sinds 2004 vieren ze daar National Dog Day om het leven van dieren en mensen te verbeteren. Bedenkster is de lifestyle-expert Colleen Paige. De dag werd zo’n succes dat het haar inspireerde tot meerdere afzonderlijke nationale dagen. Eentje voor puppy’s (populair op Twitter), voor Mutt’s (straathonden), Cats (katten), Black Dogs (donkere honden), en Wildlife (wilde dieren). En toen het hele arsenaal aan dieren kennelijk op was bedacht ze National Beach Day 30 augustus. (Over vier dagen. Katwijk 18 graden en licht bewolkt!).
De Koninklijke Hondenbescherming, in 1912 opgericht als Anti Trekhonden Bond,-ook in Laren was nog een hondenkar- promootte de Wereldhondendag in Nederland met een onderzoek dat een inkijkje geeft hoe hond en baas in Nederland met elkaar omgaan. Interessant want er lopen in Nederland maar liefst 2 miljoen honden rond!
Zo vindt 90 % van de eigenaren dat hun hond emoties aanvoelt. Onzin zeggen experts, honden zijn heel intuïtief en denken niet zo na over alles. Een hond beleeft de wereld heel anders. Hij ruikt, ziet en hoort anders. Hun neus wordt regelmatig aan het werk gezet. Ben je boos of verdrietig en je lichaam komt in een toestand van stress, een verhoogde productie van bepaalde hormonen, dan ruikt die hond dat.
Volgende opmerkelijke conclusie uit het onderzoek. Maar liefst 30% van de honden kruipt ‘s avonds lekker bij man of vrouw (of bij beiden) in bed. Bij onze zuiderburen is dat percentage nog hoger: bij een op de twee. Het onderzoek wordt nog romantischer, want 20% van de hondeneigenaren geeft ruiterlijk toe dat ze liever knuffelen met hun hond dan met hun partner.
Bolan mensen, denk aan de naar schatting 550 honden die dagelijks worden verwaarloosd, mishandeld of te ver zijn doorgefokt.