23 nov.-Al heb ik in het verleden talloze likkebaardende televisieprogramma’s geproduceerd met master chefs als Cas Spijkers, Jon Sistermans en Paul Fagel, toch heeft het mijn verblijf achter een gasfornuis of keramische koopplaat nooit in vuur en vlam gezet.
Ergo, waar de meeste mannen tegenwoordig gepassioneerd in potten en pannen roeren, daar wacht ik geduldig af wat ik dagelijks aan de keukentafel voorgeschoteld krijg.
Kun je dan helemaal niks, hoor ik vaak mijn vriendinnen verzuchten. Je kunt toch wel een ei bakken?
Het speelde door mijn hoofd toen ik vorig weekend bij de Larense Boekhandel aan de Naarderstraat stilhield. Nog nooit vertoond. Een lege etalage met donkergrijze stof als decor. In het midden een zwart glanzend koffietafelboek. Op de cover een haarscherp en stijlvol gefotografeerd felgeel spiegeleitje: DesignerEi, een kookboek bedacht en stijlvol vormgegeven door de Larense ontwerper en stylist Marcel Wolterinck. De oogstrelende fotografie is van Sigurd Kranendonk. De auteur was in de winkel aanwezig om zijn boek te signeren.
Dat het er nu is, verbaast achteraf gezien de in Groenlo geboren Achterhoeker niet. Toen ik een jaar of zes was wist ik dat ik bloemist wilde worden en vertelde dat aan mijn moeder. Nuchter als we in het oosten van het land zijn, vroeg ze direct of ik ook een plan B had, mocht ik allergisch zijn voor pollen of stuifmeel. In dat geval schrijft hij in zijn voorwoord, word ik kok!
Een kleine veertig jaar geleden begonnen Marcel Wolterinck (64), meesterbinder met de hoogste graad in de bloemsierkunst, en zijn vrouw Anja naast de Larense Boekhandel een toonaangevende exclusieve bloemenzaak en maakten naam als decorateurs van grote evenementen en feesten in binnen- en buitenland. Tot aan banketten voor Bush en Clinton in Amerika aan toe. ( Ze haalden er het NOS Journaal mee) Toen Marcel steeds vaker werd gevraagd om de interieurs van exclusieve huizen te verbouwen en tuinen te ontwerpen was een organische overstap naar de wereld van het design snel gemaakt. Inmiddels is hij wereldwijd onderscheidend door zijn projecten op het gebied van architectuur, styling, kunst, tuinen en producten. Zo las ik in een van zijn boeken van een strandvilla in Uruquay en een huis op de flanken van de Mont Blanc tot een exclusief appartement in Monaco en een dokterswoning in eigen land. Kortom met zijn 25 medewerkers is zijn visie ‘de wereld mooier maken door de totale woonbeleving te regisseren tot in de kleinste details’.
In zijn 232 pagina’s tellende ‘ode aan het ei’, schotelt Marcel als hobbykok de fijnproever liefst 52 verrassende seizoen ei-recepten voor. Voor iedere week van het jaar. Veertig zijn van hem zelf, de overige twaalf zijn van de door hem uitgenodigde top chefs: de een gelouterd met een Michelin-ster in ‘de Nederlanden’, de ander zijn favoriete gerecht serverend in de Japanse Hokka kitchen in IJmuiden (een aanrader dat restaurant!)
Als je de goed beschreven recepten zelf maakt, kun je voor vier personen 5 euro uitgeven, maar net zo goed – die van een chef bijvoorbeeld – een kleine 200 . Als grapje heeft hij in acht boeken een ‘gouden ticket’ verstopt, goed voor een exclusieve lunch in zijn showroom/ontwerpstudio aan het Zevenend. Door Marcel zelf bereid! Afgelopen vrijdag mocht ik bij hem een eitje komen eten. Geen recept uit zijn boek, maar creatief als hij is, iets nieuws: een Bol-an!-ei gerecht.
Marcel kookt thuis, Anja niet. ‘Als ik in het buitenland zit, denk ik dat ze niet verder komt dan een omeletje of tosti. Zij vindt het niet leuk, ik juist heerlijk als ik van mijn werk kom. Dan doe ik de koelkast open en maak wat. Vaak is ‘ei’ dan mijn reddende engel. Het is een ongelooflijk basisproduct. In een hoofd- of bijrol, zoet of hartig, om te bakken of om op te kloppen. Mijn creativiteit als designer laat me achter het fornuis niet in de steek: sterker nog het schept alleen maar ruimte voor nieuwe ideeën.’
DesignerEi is inmiddels Marcels 13ekoffietafelboek. Binnenkort verschijnt het kookboek ook op de Engelse markt, in Frankrijk, Duitsland en Italië. Vorige maand werd DesignerEi zelfs op de prestigieuze Frankfurter Buchmesse gekozen tot het meest originele en vernieuwende kookboek van dit moment. Nr. 14,15 en 16 staan in de planning. 14 over nieuwe gerealiseerde projecten, 15 over zijn huis ‘Il Miragio’ in Italie( hoe het was en straks geworden is) en 16 over tuinen.
Inmiddels heeft hij mijn ‘eitje’ klaar. Een schilderachtig creatief vormgegeven omeletje met mini bolletjes feta, groene asperges, witte paddenstoeltjes, een soort kaviaar, gele biet en een geraspt (!) exclusief Marygold eitje: een smaakexplosie!
‘Schilderijtjes maken met leuke mensen erbij’, glundert hij bescheiden als hij. is. ‘Uiteindelijk gaat het om de gezelligheid, goede smaak en het oog. Dan heb je ze alle drie bij elkaar, toch?
Bol an mensen, ik denk dat ik toch eens een eitje ga maken. Suggesties te over.