9 apr.-Deze week kwam ik een Latijnse term tegen waar ik nog nooit van had gehoord ‘Genius loci’. De uitdrukking las ik in een luxueus, zwart, hard gekaft verkoopboek met daarop gestanst in gouden letters ‘Nispen’. Verwijzend naar het nieuwe exclusieve woonproject aan de entree van ons dorp op de plek van de voormalige Rabobank aan de burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat
Letterlijk vertaald betekent ‘Genius loci’ ‘geest van een plek’. In de Romeinse mythologie, leerde ik van het internet, werd er een beschermgeest mee bedoeld. De wereld was voor Romeinen namelijk een heilige ruimte bevolkt door een pantheon aan goden en geesten. Ieder dorp, rivier, plein, rots of struik kende wel een geest die het door zijn of haar aanwezigheid een eigen identiteit gaf. Tegenwoordig wordt het begrip vooral overdrachtelijk geduid. In de architectuur bijvoorbeeld als een plaatsgebonden sfeer.
Eind maart kondigde de projectontwikkelaar de start aan van de langverwachte nieuwbouw. Voorjaar 2027 moet het allemaal gerealiseerd zijn. Het bankkantoor is inmiddels al enige tijd een ruïne. Na de circulaire sloop komen er drie villa’s voor in de plaats met in totaal 10 appartementen -ondergronds met elkaar verbonden door een parkeergarage – variërend in grootte van 150-470 m2.
Nieuwsgierig bladerde ik door het boek. ‘Het moet ons doen herinneren aan de rijke architectuur van het fin de siècle en de eerste decennia van de twintigste eeuw, toen er nog sierlijk en gepassioneerd werd gebouwd.’
Dat ‘geheugen steuntje van de sfeer van toen’, de ‘Genius loci’, zal de koper zo’n slordige 2,5 -3,5 miljoen euro’s per casco appartement gaan kosten, los nog van eventuele service kosten en invulling van eigen ideeën. Snel uitgerekend komt dat neer al naar gelang de individuele wensen van de toekomstige bewoner op een minimale m2 prijs van ruim 15.000 euro-20.000 euro!
Waar gaat dat naar toe? Worden we op deze manier een dorp alleen nog betaalbaar voor de superrijken?
Natuurlijk gun ik iedereen zo’n bijzonder appartement, de mensen zullen er ongetwijfeld hard voor gewerkt hebben en ook de projectontwikkelaar gun ik een succesvolle afronding van zijn initiatief, maar moeten we het ruimtelijk beleid in dit dorp niet eens omkeren? Zodat brandweermensen, verpleegsters, onderwijzers, politieagenten en kinderen uit ons dorp ook eens aan de beurt kunnen komen?
Dat de gemeenteraad eerst eens bepaalt wat er op een stuk bouwgrond mag worden gerealiseerd, voordat de projectontwikkelaar om de hoek komt kijken. En niet zoals aan de entree van ons dorp aan de hand was dat de projectontwikkelaar eerst de grond peperduur moest kopen om daarna exorbitant hoge prijzen te moeten doorberekenen aan de toekomstige eigenaren.
Wat voor dorp willen we zijn? Laren, een enclave voor de …?
Toen ik met mijn hond Snoetje langs het woonproject ’Nispen’ wandelde, vroeg ik me af of ons dorp er echt op zit te wachten?
In het even verderop gelegen megalomane appartementencomplex La Gare ( naast de oude burgemeesterswoning bij het Hertenkamp ) zijn nog steeds drie exemplaren te koop ( m2 prijs rond de 12.000 euro!)
Bol an mensen, ik gun het iedereen, ook rijke mensen moeten hier kunnen wonen. Maar politiek, houdt u wel de diversiteit in de gaten? Of is met het woonprojekt ‘Nispen’, de ‘Genius loci’ definitief uit de fles?
Leo Janssen